Hur man byter däck själv | Motorsport Skultuna

Motorsport Skultuna

Motorsport för alla åldrar

Hur man byter däck själv

Nu är det snart dags. Om några dagar ska sommardäcken vara på om man inte vill bryta mot lagen. Men om du är som de flesta andra, har man inte riktigt tänkt på det och glömt att boka tid för bytet. Och nu ringer alla samtidigt och det går inte att få någon tid förrän om fjorton dagar. Vi lär dig hur man byter däcken själv.

Först måste man se över om man har alla saker som krävs. Är det här första gången du ska meka med bilen behöver du kanske göra en inköpslista. Var inte orolig om det känns dyrt: när du väl lärt dig hur man byter däck kommer du ha användning för dessa verktyg i flera år framöver. Det kommer att betala av sig själva vid varje däckbyte. Det kan även vara bra att köpa en reparationshandbok till din bilmodell: på så vis har du alltid hjälp nära till hands om du bestämmer dig för att göra fler saker själv. Olika modeller kräver olika typer av vård så en handbok om just din bil kan vara hjälpsam när man stöter på problem.

Du kommer att behöva en domkraft som lyfter upp bilen åt dig. Köp gärna ett pallblock också för säkerhetsskull. Då rasar inte bilen ned på dig. Du kommer även att behöva en momentnyckel för att dra åt bultar, ett dragskaft som hjälper dig att få extra grepp. Det kan också vara bra att ha ett par knäskydd som skonar knäna om du behöver arbeta från den positionen.

När du har grundutrustningen kan du sätta igång videon nedan och låta Bosse Bildoktorn visa hur man gör. Efteråt ska du åka direkt till närmsta bensinstation och kolla lufttrycket. Rätt tryck är väsentligt för att däcken ska fungera optimalt och inte kosta dig en massa extra i bensin.