Folkrace | Motorsport Skultuna

Motorsport Skultuna

Motorsport för alla åldrar

Folkrace

Racen är väldigt täta, med mycket kontakt mellan bilarna. Lackskador och synliga bucklor hör liksom till, trots att bilarna bara har en toppfart på 80 km/h. Grenen heter folkrace och är bilsportens riktiga breddverksamhet där hela familjen kan dela på samma bil.

Folkrace

Varje år arrangeras ca 450 tävlingar på 130 banor runt om i Sverige. Det hela börjar med att sex bilar ställs i bredd och när starten går blir det väldigt underhållande, med mycket närkontakt och krockar. In i första kurvan är det trångt och vissa bilar snurrar av, andra blir stående i jordvallarna. Man åker på relativt enkla banor, med packad jord och grus. Beroende på väder är det ofta väldigt lerigt eller dammigt.
Men det som är speciellt med folkrace är när segraren korats och tävlingen är över. Då är nämligen alla bilar till salu! Då får man ställa sig i kö till anbudsdisken och lägga ett bud på startnumret och hoppas att man har turen med sig. Priset är 6500 kr. Bilen kan utvändigt vara rätt demolerad, men säkerhetsburen inne kontrolleras väldigt noga. Detsamma gäller bärande och viktiga karossdelar. Och inte helt ovanligt är att det under huven finns en motor som inte ens hör ihop med bilmodellen.

Åldersgränsen för att delta är 15 år och många familjer ägnar mycket tid åt denna hobby. Några förare söker sig vidare i sin satsning och provar på nästa steg, Rallycross. Men de flesta förblir kvar inom Folkrace.